söndag 23 mars 2008

Tysk påsk och skämta inte om Albert Speer

Påsken i Tyskland är mer ”påskig” än den svenska. Butikerna har gulare dekorationer, här finns det fler ägg och så har man så klart sin påskhare. Den svenska påsken har nu mer förpassats till smågodis och påskkärringar. Något man här är lyckligt befriad ifrån. Alla dessa fördelar är skälet till att jag och familjen under de senaste 15 åren har firat merparten av påskhelgerna i Lübeck. Att man dessutom kan skölja ned den färska sparrisen med alkoholstark påskbrygd gör inte den tyska påsken sämre.

Nyligen åt jag middag med ett par tyskar . Efter några öl frågade den ene tysken om någon av oss visste namnet på den arkitekt som byggt Allianz Arena. München nya fotbollsarena invigd 2005. Jag hade ingen aning. Tyvärr är den ende tyske arkitekten jag känner till Albert Speer *. Varför inte muntra upp stämningen tänkte jag och svarade därför lika snabbt som självsäkert - Albert Speer. Skämtet gick inte hem hos de båda tyskarna.
Efter 15 år som frekvent tysklandsresenär borde jag ha vetat bättre. Man skämtar inte om andra världskriget. Inte ens om Albert Speer.


* Albert Speer (1905 – 1981) var Hitlers favoritarkitekt som under mitten av andra världskriget blev rustningsminister. 1946 dömdes Speer till 20 års fängelse för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Albert speer är bög

Anonym sa...


kristoffer krupa är gay

Anonym sa...

Erik och albert speer är bög

Anonym sa...

www.pornhub.com/kristofferkrupahotdildoinass

Anonym sa...

ola gillar killar

Anonym sa...

www.pornhub.com/erikgillarolasmamma

Erik sa...

jag tycker om andra feta killar

Anton mattson sa...

jag såg eriks kuk och blev kåt

kristoffer sa...

JAG GILLAR OLAS PAPPA