onsdag 28 maj 2008

Utöka SVT:s möjlighet till direkt och indirekt sponsring

”Debatten har förts på osakliga grunder” säger SVT:s vd Eva Hamilton till Resumé. Detta mot bakgrund av Riksrevisionens rapport om SVT:s indirekta sponsring som offentliggjordes idag. Jag vet inte om den aktuella debatten varit osaklig. Men jag vet i alla fall att flera av de program som sänts i SVT har finansierats helt eller delvis med medel från bland annat fackföreningar och välrenommerade börsbolag.

SVT brukar hävda att man inte haft insyn i upphandlingen och beskyller, i de fall det bevisats att man finansierat program med pengar från externa intressenter, produktionsbolaget för att de töjt på den tillåtna gränsen. Det finns gott om exempel på SVT-program som står i direkt strid mot SVT:s sändningstillstånd.

Riksrevisionen uppmanar regeringen att ompröva vad som ska klassas som marknadsmässigt pris i samband med (indirekt) sponsrade program och programming. Jag tror att det är hög tid att reformera SVT:s sändningstillstånd. Liberalisera SVT:s möjligheter till sponsring och samproduktioner och tydliggör detta samarbete för tittarna. SVT behöver dessa pengar för att kunna konkurrera med de kommersiella kanalerna. Och tv-tittarna måste få veta vad som är kommersiellt och redaktionellt.

Läs även Martin Jönsson på SvD.

Andra bloggar om: , , , , intressant.se

Inga kommentarer: